• SC Buitenveldert O16 – SC Cambuur O16 (3-1)
 • sc Buitenveldert JO16-1 – sc Cambuur Leeuwarden JO16-1

  sc Buitenveldert bestaat dit jaar 50 jaar. En nu ben ik niet helemaal op de hoogte van de (volledige) geschiedenis van deze club, maar ik denk dat deze zaterdag 16 maart 2024 zich een uniek feit voordeed in de historie van sc Buitenveldert. Er waren nl. 2 confrontaties van een jeugdelftal met een Friese BVO. Thuis aan de Gustav Mahlerlaan ontving de JO16-1 de talenten van sc Cambuur Leeuwarden en de JO15-1 was met de bus naar sportpark ‘Skoatterwald’ om aan te treden tegen sc Heerenveen (uitslag 2-2). Dat heb je met jeugdvoetbal op landelijk niveau. Sc Cambuur kwam met 3 personenbusjes aan in het Manhattan aan de Mahlerlaan, na een enkele reis van, volgens Google Maps, 144 km. Overigens kan het nog gekker. De 4e divisie regio Zuid kent 4 clubs uit de regio Rotterdam, 1 uit Vlissingen en 3 uit Limburg. Vandaag speelde TOGB uit Berkel en Rodenrijs tegen RODA JC in Kerkrade. Enkele reis 216 km! En dan met een 6-0 nederlaag weer naar huis…

  De jongens van Cambuur kwamen vol goede moed binnen druppelen, want vorige week 3 punten in eigen huis gehouden door een 4-1 overwinning tegen asc Waterwijk. Buitenveldert moest herstel laten zien na de ietwat onnodige en misschien onverdiende 1-3 nederlaag vorige week tegen FC Volendam. Vooraf was het gat tussen beiden 6 punten, met de aantekening dat Cambuur nog een wedstrijd te goed had.

  Buitenveldert begon goed en scherp en na twee minuten ging de rechtsbuiten op volle snelheid alleen op de lange keeper af, maar schoot naast. Kort daarna volgde een tweede goede kans middels een kopbal net naast van de linksbuiten. Cambuur, volgens hun website met 24 selectiespelers waarvan 9 in de O15-categorie, zocht het vooral via de rappe rechtsbuiten. Een diepe bal in zijn hoek werd onschadelijk gemaakt en er was niks aan de hand, BTV kon rustig uitverdedigen. De linker centrale besloot echter van nabij de cornervlag zijn collega centrale aan te spelen. Die stond echter behoorlijk ‘gesloten en vast’ in de 5 meter bij de tweede paal. De verbazing was van zijn gezicht te lezen toen hij, nota bene met een stuit, de bal ontving. Het was absoluut niet de beste optie en misschien had de rechter centrale het beter kunnen doen, maar nu werd ‘m de bal afgesnoept, die werd teruggelegd en binnengeschoten, 0-1. Voor de dug-out ontplofte de trainer van Buitenveldert, die in aflopende zwaarte zijn linksback, linker centrale en rechter centrale luidkeels de les las. Maar het kwaad was geschied, BTV moest in de achtervolging.

  Dat deed het vol overtuiging en BTV reeg de kansen aaneen. De rechtsbuiten ging nog een keer als een sneltrein op de keeper af, die als winnaar uit de strijd kwam. Een corner bij de tweede paal werd weer net naast gekopt door de linksbuiten. De rechtsbuiten werd nogmaals diep gestuurd, kapte zich heel knap vrij, maar schoot weer op de keeper. Bij een volgende actie werd de rechtsbuiten hard geraakt en had behandeling nodig. De trainer van BTV riep de rest van het team bij elkaar en gaf, zo ongeveer midden op het veld (?!), iedereen luid en duidelijk onder uit de zak. Dat was niet aan dovemans oren gericht, want de, ook met dank aan de verzorgster van Cambuur, weer opgelapte rechtsbuiten kreeg weer een kans die niet aan hem besteed was, tot zijn eigen wanhoop trouwens. BTV voetbalde tot de rust nog wat kansjes en schotjes bij elkaar, maar zocht met een 0-1 achterstand de kleedkamer op.

  Dat betekende nog genoeg tijd voor herstel. Daarbij zij wel opgemerkt dat een aantal jongens van dit team zich aan de ramadan houden. Afgelopen donderdagavond bij de training lag de bank vol met dadels en andere etenswaar. Zou dit van invloed kunnen zijn? Blijkbaar niet, want Buitenveldert ging vrolijk verder waar het gebleven was. Het zette nog hoger druk en de links- en rechtsbuiten hadden van kant gewisseld, wat als prettig effect had dat deze ‘nieuwe’ rechtsbuiten wat meer in het spel voorkwam. En hoe. Een vlot lopende tiki-taka aanval over de rechtervleugel resulteerde in een compleet vrijgespeelde rechtsbuiten die van dichtbij hard op de keeper schoot en niet voor het eerst was de rebound voor de BTV-spits, 1-1 na 10 minuten in de tweede helft. Eindelijk “bevrijd” ging BTV op zoek naar meer. 5 minuten later kreeg het een vrije trap aan de rechterzijkant van de Cambuur-helft. Die werd met links door de nummer 8 de 16-meter in geslingerd en met een schitterende boog over die lange keeper gekopt. Het was wél door een Cambuurspeler, in eigen doel dus, maar die tellen ook, 2-1.

  Buitenveldert bleef gas geven en af en toe kwam Cambuur er wel onderuit, al dan niet via een lange bal, maar het kwam er eigenlijk niet aan te pas. Al zal het wat agressieve “vrouwtje uit Stavoren” dat bij mij in de buurt stond het daar niet mee eens zijn geweest. De rechtsbuiten van de eerste helft verprutste nu als linksbuiten weer een kans of twee en kon wel janken. Gelukkig zorgde de lange spits met een perfecte kopbal naar de grond uit een corner van de nummer 8 voor de beslissing, 3-1. Cambuur probeerde het nog wel, maar verder dan een gevaarlijk indraaiende vrije trap die voor de keeper was kwam het niet. Dus ze gingen met een 3-1 nederlaag die drie busjes weer in.

  Volendam won met 1-4 bij AFC’34 en zo staan BTV en FC Volendam exact gelijk na de heenronde van 7 wedstrijden, met ieder 18 punten, 21 doelpunten voor en 7 tegen. Telstar volgt op 8 punten en Cambuur op 9, al hebben die dus nog een inhaalwedstrijd tegen hekkensluiter Iisselmeervogels (1 punt) te spelen. Volgende week beginnen we aan de terugronde in deze competitie, thuis om 14.00 tegen AFC’34. De JO15-1 verzorgt weer het voorprogramma en wel tegen Helmond sport. Komt allen!

  **** VERSLAG VAN WEBSITE VAN CAMBUUR ****
  SC Buitenveldert O16 – SC Cambuur O16 (3-1)
  Het duel tussen SC Buitenveldert O16 en SC Cambuur O16 was er een tussen de nummers twee en drie van de competitie. In een wedstrijd waarin het tempo hoog lag, ging er aan beide kanten zo nu en dan het nodige mis. Beide teams wilden hoog druk zetten op de helft van de tegenstander en het fysieke voordeel van Buitenveldert was hierin meestal de doorslaggevende factor.

  Toch was het SC Cambuur O16 dat na een helft spelen aan de leiding ging. Vroeg in de wedstrijd zette Keano de Haan zijn ploeg op aangeven van Victor Boatashi op 0-1. Het lukte de geel-blauwe formatie niet om de voorsprong in de tweede helft vast te houden. De Leeuwarders incasseerden twee doelpunten uit een standaardsituatie en maakte bovendien een ongelukkig eigen doelpunt, wat een 3-1 eindstand betekende.