• sc Buitenveldert JO16-1 - vv Ijsselmeervogels JO16-1
 • Op 4 mei speelde sc Buitenveldert JO16-1 de wedstrijd tegen Cambuur, die na afloop uitmondde in lelijk verbaal duw- en trekwerk en ook nog 2 rode kaarten na afloop voor de beide veel scorende spitsen van BTV (en voor Cambuur niks…). In de week erna ging er een verweerschrift naar de KNVB, op zaterdag speelde BTV thuis tegen Telstar, met beide spelers in de basis. BTV won, en ook de week erna werd gewonnen van Quick Boys. Dat betekende 1 speelronde voor het einde 32 punten, met FC Volendam met een wedstrijd minder op 29 punten. Die wedstrijd minder werd op woensdag 22 mei gespeeld in Velsen tegen Telstar. BTV was in groten getale aanwezig bij een hallucinerende wedstrijd. FC Volendam was de eerste helft, windje mee, veel en veel beter, raakte de paal en de lat, miste legio (kop)kansen en ging rusten met 0-0. De 2e helft kreeg Telstar de eerste kansen, schoot FC Volendam een rebound van 5 meter over de ballenvanger, zag de Telstar-keeper een strafschop stoppen en de Telstar-spitsen nog eens kansen missen. Waar de eerste helft nog het idee was dat FC Volendam makkelijk zou winnen, steeg met de minuut de spanning en verbazing, zowel binnen als buiten het veld. Het bleef, ongelooflijk, maar waar, 0-0. Dat betekende een voorsprong van 2 punten, 32 om 30, op FC Volendam, met in de laatste ronde voor BTV nummer laatst Ijsselmeervogels met 1 punt uit 13 wedstrijden op het programma. Er werd een voorzichtig feestje gevierd, de sfeer was uitgelaten.

  En toen, toen werd het donderdag. Ik trof mijn zoon buiten, onderweg van school naar huis. “Hoe gaat het?”, vroeg ik. “Mwoah, ik heb slecht nieuws”, zei hij. De trainer had een appje gestuurd, het mogelijke kampioenschap zou wegens een straf weleens moeilijk zo niet onmogelijk kunnen worden. Waarom? Terug naar de wedstrijd tegen Telstar, met de 2 spelers die na de wedstrijd tegen Cambuur rood hadden gekregen op het veld. De regel luidt; “Een speler of wisselspeler die voor, tijdens of na een competitie- of bekerwedstrijd is bestraft met een directe rode kaart, is standaard voor geen enkel team (!) speelgerechtigd om uit te komen tot en met de dag waarop dit team (dus het team waarbij hij de directe rode kaart heeft opgelopen) de eerstvolgende competitie- of bekerwedstrijd heeft gespeeld.

  Oók als je nog vóór de eerstvolgende bindende wedstrijd niet akkoord gaat met het ontvangen schikkingsvoorstel (of de uitspraak van de tuchtcommissie) en een verweerschrift of beroepschrift indient, blijft de directe rode kaartregeling van kracht en ben je niet speelgerechtigd voor de eerstvolgende bindende wedstrijd.”

  Het zou kunnen dat de KNVB op het spoor was gezet door een belanghebbende in de titelstrijd, toch was de overtreding van de regel op zich duidelijk en de straf werd op vrijdag effectief; 4 punten in mindering voor sc Buitenveldert. Dus van 32 naar 28 punten voor de laatste speelronde. Die laatste ronde was op zaterdag 1 juni, met om 11.00 uur FC Volendam tegen Quick Boys. De Volendammers lieten zich de al dan niet zelf afgedwongen herkansing niet ontnemen, kwamen met 5-0 voor, het werd nog 5-3 en uiteindelijk 6-3. FC Volendam had 33 punten toen sc Buitenveldert om 13.30 u. begon aan de thuiswedstrijd tegen Ijsselmeervogels en zou bij winst op 31 punten uitkomen. Dus FC Volendam was kampioen, waarmee gefeliciteerd!

  Natuurlijk was het hele gebeuren een desillusie, maar toch moesten de mannen nog 1 keer het veld op. Er viel niks meer te winnen of verliezen, Buitenveldert zou als 2e eindigen, voor Telstar en Cambuur, alleen de eer stond op het spel. In de wedstrijd om ‘des keizers baard’ kwam BTV na een minuut of 10 via een schitterend schot in de kruising op 1-0. Het tempo was gezapig, de Vogels verweerden zich redelijk kranig en kregen twee hele grote kansen op de gelijkmaker, die ze niet benutten. Een flits van de aanvoerder en de spits resulteerden in een lobje over de uitkomende keeper en het was 2-0. Toch werd het niet uitbollen in de 2e helft. Meteen na rust werd het door een fout 2-1, de marge werd vrijwel onmiddellijk hersteld naar 3-1, maar toen kreeg de linksbuiten van BTV, ietwat zwaar bestraft, de rode kaart. Ijsselmeervogels ging meteen drukken, hopend op nog een puntje of misschien wel de eerste (en enige) overwinning in de 4e divisie. Het leverde na een minuut of 20 de 3-2 op, maar verder liet Buitenveldert het niet komen, het kwaliteitsverschil was, ondanks het mannetje minder, toch te groot. En zo werd de voorjaarscompetitie in de 4e divisie afgesloten met een 3-2 overwinning.

  En dan is het vandaag maandag 3 juni. Mijn zoon is gisteren 16 geworden en de app-groep voor de JO17 is al aangemaakt. Rest mij niets anders dan de spelers van sc Buitenveldert JO16-1 te complimenteren en feliciteren met een mooi seizoen 2023/2024. Te goed voor de 5e divisie en eigenlijk de beste van de 4e divisie, maar verslagen op papier. Ik wens iedereen die de club gaat verlaten veel plezier en succes toe en tot ziens op of langs het veld. Ik wil ook de technische staf complimenteren, feliciteren én bedanken voor het afgelopen seizoen. Zij begonnen met 13 nieuwe jongens aan deze uitdaging en hebben er een fantastisch geheel van gemaakt. Als laatste wil ik de club sc Buitenveldert feliciteren met het 50-jarig bestaan!. Ik wens iedereen een mooie zomer toe.

  Ik zie u daar