• sc Buitenveldert JO16-1 - Telstar 1963 JO16-1
 • sc Buitenveldert JO16-1 - Telstar 1963 JO16-1

  Helaas moet ik, figuurlijk, toch nog even terug naar Rottevalle, naar vorige week. Want het vooral verbale geweld na afloop had nog een staartje. Er bleken na afloop nòg 3 rode kaarten te zijn gevallen, allen voor Buitenveldert en allen zonder dat de scheidsrechter dat maar op enige manier kenbaar had gemaakt. Bij het uitstappen uit de bus terug in Buitenveldert zag men in de app die drie rode kaarten…Plus het feit dat waar er twee kijven er twee schuld hebben, maar aan Cambuur-zijde helemaal geen kaart was gevallen. Beetje raar allemaal en dus volgt er een onderzoek en ging een verweerschrift naar de KNVB, waarin geen blad voor de mond werd genomen.

  Vorige week dus randzaken die absoluut geen plaats in het voetbal hebben, vandaag weer iets wat mij, niet voor het eerst, bevreemdt. De aanvangstijd van een wedstrijd, vandaag 13.30 u. is toch ruim van tevoren bekend. Wij verzamelen 5 à 6 kwartier eerder, tegenstanders neem ik aan ook zoiets en bij trainers is het toch vaak echt zaak om op tijd te komen. Waar ik naartoe wil; na de warming-up, om 3 minuten voor half twee, vertrok Telstar naar binnen, om hun wedstrijdshirt aan te trekken. Buitenveldert bleef buiten, had alles bij zich en stond vervolgens 10 (!) minuten te wachten tot Telstar eindelijk eens naar buiten kwam. Veldruimte is schaars bij BTV, het komt vaak genoeg voor dat er nog wedstrijden om 16.00 uur of later beginnen, dus is op tijd beginnen een groot goed. En ik vind het gewoon respectloos naar de scheidsrechter, tegenstander en aanwezigen toe. En de scheidsrechter heeft geen enkel middel om te straffen. Vervolgens deed Telstar na de toss ook nog even een groepsknuffel…

  Die 10 minuten wachten waren wel toereikend om de uitslag van Cambuur tegen FC Volendam tot ons te nemen, nl. 1-1. Dat betekende dat sc Buitenveldert JO16-1 bij een overwinning in punten in ieder geval weer gelijk zou komen met de Volendammers. Dat moest dan wel zonder de geschorste spits, zonder een echte rechtsback, daar stond een buitenspeler en zonder de vaste linker centrale verdediger, die geblesseerd was geraakt door wedstrijden bij zijn nieuwe BVO-club…Ook zoiets, 6 jongens van dit team gaan na dit seizoen naar een BVO, waarom moeten ze daar nu dan al regelmatig opdraven?! Het seizoen loopt nog en Buitenveldert speelt nog zeker ergens voor. Vandaag de 3e wedstrijd op rij tegen zo ‘n BVO, Telstar uit Velsen. Op 20 januari was de eerste wedstrijd in de 4e divisie Telstar uit, die met een beetje fortuin een 0-1 overwinning opleverde. Vandaag dus de ‘return’, onder een stralende zon.

  Al na 1 minuut verscheen de lange spits van BTV voor de nog langere keeper van Telstar, maar hij kreeg de bal er niet in. BTV speelde de eerste 20 minuten vooral in de lengte, kwam een aantal keer tot een schot, maar die waren allemaal te slap. En hoge ballen waren allemaal voor die boomlange keeper. Telstar voetbalde vooral in de breedte, waarbij de bal vaak makkelijk van voet tot voet ging, maar kwam niet tot echt gevaar, behalve 1 situatie waar de spits de bal op de penaltystip in bezit kreeg, maar werd geblokt. Na een minuut of 20 volgde een drinkpauze, waarin de rechtsbuiten van BTV, goed voor 26 doelpunten dit seizoen, (ook) geblesseerd afhaakte. Hij werd vervangen door de linksbuiten van de JO15-1, die eerder die ochtend met 1-4 verloren van Spartaan’20 uit Rotterdam.

  Het eerste echte gevaar was een kopbal van de aanvoerder van Telstar in de 5 meter, gelukkig recht in de handen van de keeper. Even later ontsnapte een speler van Telstar en werd door de aanvoerder van BTV vlak voor de achterlijn neer geschoffeld. De vrije trap werd laag voorgegeven en binnen gelopen, 0-1 Telstar. Niet veel later kreeg BTV een indirecte vrije trap op de rand van de 5 meter vanwege een (vermeende) terugspeelbal. Telstar zette er 11 op de doellijn, BTV deed er nog een paar bij en de bal ging er niet in. Vlak voor rust stuurde de prima spelende linker centrale de linksback diep, die haalde de achterlijn en gaf een keurige lage voorzet die binnen werd getikt door de van links naar rechts verplaatste buitenspeler, 1-1 bij rust.

  In de rust maakte de 2e keeper na 5 maanden blessureleed zijn rentree Vrijwel meteen na de pauze gaf de ook prima spelende rechtsback een lage voorzet die werd weggetrapt, zo in de voeten van de nr. 8 en die schoot via een Telstar-speler over de grabbelende handen van de keeper heen, 2-1.

  Vanaf dat moment had BTV het betere van het spel, zette hoog druk en creëerde een aantal kansen. Een hard schot van de nr. 10 werd weggebokst door de keeper. Een voorzet van rechts werd hard ingeschoten door de ingevallen linksbuiten en binnen gewerkt door de spits, maar helaas afgekeurd vanwege buitenspel. Even later werkte de spits na een vlotte aanval over rechts een lage voorzet binnen. De scheidsrechter negeerde het vlagsignaal en het was 3-1. De linksbuiten van de O15 werd weggestuurd en schoot hard voorlangs. De nr. 10 deed hetzelfde vanaf rechts. Meteen na de drinkpauze onderbrak de ijzersterk spelende nr. 6 een aanval, drong over links de 16 in, gaf een prachtige voorzet die bij de tweede paal werd binnengekopt door de rechtsbuiten, zijn 2e van de dag en het was 4-1.

  Buitenveldert ging op jacht naar meer doelpunten, maar Telstar was niet gekomen om zich af te laten slachten. De aanvoerder, als speler van AFC’34 JO15-1 maker van een schitterend doelpunt tegen Buitenveldert en gezegend met een prachtig linkerbeen, volleerde een weggekopte bal in een keer in de lange hoek, 2-4. Telstar ging op jacht naar meer en BTV was het kwijt. Gelukkig heeft de Telstar-aanvoerder geen rechterbeen, want twee keer kwam hij daarmee in kansrijke positie maar trof gelukkig geen doel. De bij Telstar ingevallen spits brak door, buitenspel werd ook hier genegeerd en alleen voor de keeper schoot hij naast…Telstar bleef de aanval zoeken, BTV kreeg kansen op de counter maar was te slordig. Een voorzet van links leek onhaalbaar voor die dekselse aanvoerder van Telstar, maar hij frommelde de bal er vanaf de achterlijn door de benen van de keeper in, 4-3! Zou Buitenveldert dan weer een voorsprong weg geven?! Er waren nog een paar minuten te spelen, Telstar speelde alles of niks, bleef pompen, maar de bal viel steeds net niet goed. BTV had ook de mazzel dat 1 of 2 fluitsignalen hun kant opvielen en het laatste fluitsignaal werd met gejuich ontvangen, waarna de meeste spelers kapot ter kunstgras stortten…De strijd is nog niet gestreden, FC Volendam en Buitenveldert staan gelijk in punten. Volgende week is het Telstar – Volendam en gaat Buitenveldert naar Katwijk, naar Quick Boys. Komt allen!