• sc Buitenveldert JO16-1 – FC Volendam JO16-1
 • sc Buitenveldert JO16-1 – FC Volendam JO16-1

  Mijn stuk van vorige week kon niet onder een wedstrijdverslag, want er zaten afbeeldingen in, dus werd het als nieuwsitem geplaatst. Vervolgens kreeg ik een “boos” appje van de trainer, want het klopte niet; in het blok over divisie 2 stond dat de nr 1-2 van de vierde divisie zouden promoveren naar divisie 2. Dat klopte inderdaad niet, maar ik was er heilig van overtuigd dat ik het goed had ‘opgeschreven’. Bleek de web-redacteur het te hebben aangepast…Gelukkig heeft hij het weer gecorrigeerd.

  Dan naar de frisse zaterdag van 20 april. April doet wat het wil en de ene zaterdag is de andere niet. Vorige week, op de door sc Cambuur Leeuwarden (punt in mindering) ingelaste voetbalvrije zaterdag, nog in de korte broek, vandaag was het weer een dikke jas aan. FC Volendam kwam op bezoek, het belang van de wedstrijd en de stand vooraf heb ik vorige week al uitgelegd, dus meteen naar de wedstrijd.

  Want vanaf de aftrap ging het gas erop. Buitenveldert won de toss, koos ervoor om de eerste helft richting veld 2 te spelen, met de wind in de rug en Volendam had de aftrap. Die ging in ene op doel, maar stuiterde naast het doel in de handen van de keeper. De eerste kans was voor BTV; Volendam zette hoog druk en de linker centrale gooide de bal uit zijn eigen 16 hoog en ver de linkerhoek in. De rechtsbuiten ging er achteraan, kwam met een man in zijn rug de 16 in, loste vanaf de punt 5 meter een schot, die de keeper tot corner verwerkte. Die hoekschop leverde niks op. Volendam zocht met snelle kantwissels naar zijn razendsnelle buitenspelers, maar hun eerste aanvallen leverden vooral losse flodders op. 1 van die aanvallen werd onderschept door de BTV-aanvoerder, de rechter centrale verdediger, die meteen strak de rechtsbuiten inspeelde. Die draaide weg van zijn man, dribbelde de middenlijn over naar het centrum en stak de goed naar rechts kruisende spits weg. Die kwam redelijk ver naar rechts schuin voor de uitgekomen keeper uit, maar schoof de bal ijskoud in het doel, 1-0.

  FC Volendam moest nu komen en de linksbuiten kwam als eerste; hij legde twee man in de luren en trok de bal voor. Daar gleden spits, keeper en linksback naar de bal, die bijna over de lijn rolde, maar werd weggewerkt door de linksback, òp of beter tegen het hoofd van een Volendam speler, die de bal op de lat zag vallen, die vervolgens uit een mêlee van spelers recht omhoog ging, weer werd weggewerkt, koppend teruggebracht en na een aanname op de borst via een omhaal naast ging (en nee, ik onthoud dit niet allemaal, maar tegenwoordig kun je het rustig terugkijken)! Even rustig ademhalen. Niet voor lang, want de BTV nummer 8 en 10 combineerden zich onder druk in de kleine ruimte vrij, nr. 8 stuurde de rechtsbuiten diep, de keeper kwam uit, maar miste de bal, maar die rolde gelukkig voor hem voor de voeten van zijn verdediger die hem wegwerkte. Even later schoot de rechtsbuiten, met links, rakelings naast. Toch was 3- of 4-maal scheepsrecht voor hem, want de volgende diepe bal van de nr. 10 viel precies over de verdediger heen en met een subtiel lobje werd de keeper geklopt, 2-0.

  Nu moest Volendam echt, het was de dood of de gladiolen. Ze kregen een corner. Die werd afgeslagen, weer ingeschoten, geblokt door de keeper, wéér ingeschoten, òp de doellijn geblokt, klutste de lucht in, viel op de lat en toen gooide de keeper zich op de bal! Pffffff, even rustig ademhalen…Volendam wisselde en ging beter voetballen. De bal ging makkelijker van voet tot voet en het tempo ging omhoog. Het leidde niet tot grote kansen, maar had wel tot gevolg dat BTV er meer achteraan moest lopen. Dat deden ze met verve, er werd keihard gewerkt, met en voor elkaar en BTV kreeg vlak voor rust nog een kans; de spits legde met de borst prima terug op de rechtsbuiten, maar hij schoot hard op een verdediger. Rust!

  Na de rust, met de wind in de rug, ging Volendam er echt voor. De weggestuurde linksbuiten stuitte op de keeper, de bal rolde ter hoogte van de penaltystip voor een inlopende Volendammer, maar die schoot over! BTV had het lastig; wind tegen, hoog druk, hoog tempo. Het kreeg de bal moeilijk weg en als de voorwaartsen werden bereikt, konden die hem niet vasthouden. Desalniettemin kwam Volendam nog niet tot echt grote kansen. De tijd verstreek, de druk werd groter, de sfeer iets grimmiger, mede door een opstootje tussen de Volendam-keeper en de rechtsbuiten van BTV, wat die laatste een kaart opleverde. Even later schoot de linksbuiten van BTV naast.

  BTV kraakte, werkte keihard en hield stand olv. de aanvoerder, die een paar keer koppend de bal uit de 16 werkte. Toch kwam die linksbuiten van Volendam weer door en hij legde de bal panklaar op de penaltystip, maar de ingeschoten bal ging op de buik van de linksback, die voor het gemak naast zijn keeper was gaan staan. BTV beperkte zich tot lange ballen op vooral de rechtsbuiten, maar was niet echt gevaarlijk meer. 10 minuten voor tijd verstuurde een Volendam-middenvelder een diepe bal op de ingevallen spits. Die dook ernaar, maar raakte de bal niet en de keeper was verrast en de bal lag in het net, 2-1.

  Dit was natuurlijk koren op de molen van FC Volendam, die boter bij de vis wilden, maar een weer prima teruggelegde bal werd weer over geschoten…Een Volendammer werd op de rand 16 door onstuimig inkomen neergelegd. Vrije trap, maar de nummer 6 schoot, geheel per ongeluk, de bal tegen de jongen op de grond aan. De vlam sloeg in de pan en de scenes daarop waren niet fraai. Duwen, trekken, misschien zelfs klappen, van beide banken van alles en iedereen het veld in, de druk en de spanning kwamen tot uitbarsting. Na het optrekken van de rookwolken en 1 gele kaart voor de nummer 6, stond de vrije trap nog en die werd schitterend in de kruising geschoten, 2-2. De explosie van vreugde aan Volendam-kant sprak boekdelen.

  Maar er was nog tijd en FC Volendam ging er vol voor. De linksbuiten gaf een puntgave voorzet die snoeihard op de lat werd gekopt. Vervolgens werd diep op de Volendam helft de bal veroverd door de BTV nr. 10. Ze liepen met 3 man tegen 1 verdediger de 16 in, maar hij speelde de bal achter de spits en in de nastoot, nadat de nr. 8 de bal weer veroverde en teruglegde, kopte de spits naast! En toen, toen was het klaar.

  Een 2-2 gelijkspel, het doet misschien recht aan de verhoudingen, maar het voelt als een verlies. Weer een voorsprong niet vast kunnen houden tegen de bvo FC Volendam, die toch laten zien iets sneller te zijn, een hoger baltempo kunnen hanteren en twee keer, toen het moest, zowel uit als thuis een achterstand konden omdraaien. Niet gewonnen, maar ook niet verloren! Dus in verliespunten blijven FV Volendam en sc Buitenveldert gelijk staan, het doelsaldo is voor nu wel in het voordeel van de FC. Ik wens u volgende week een fijne Koningsdag, de competitie gaat voor Buitenveldert verder op 4 mei, met de inhaalwedstrijd in Leeuwarden. Ik zie u daar!