• sc Buitenveldert JO16-1 – AFC’34 JO16-1
 • sc Buitenveldert JO16-1 – AFC’34 JO16-1

  Met ingang van het seizoen 2024-2025 gaat de “jeugdvoetbalpyramide” (leuk Scrabble-woord) op de schop. Ten eerste komt er in elke leeftijdscategorie dezelfde structuur. Nu heb je in de O13-categorie 4 divisies, in de O17 heb je er liefst 7! Dat worden er in de categorieën O13 t/m O17 vijf. De eerste 3 divisies zijn landelijk, 4 en 5 is district en daarna volgt de Hoofdklasse (vrije inschrijving). Nu heb je één 1e, 2e en 3e divisie, dat wordt 1 eerste, twee 2e divisies en vier 3e divisies, met ieder 8 teams, die in het na- en voorjaar een hele competitie spelen. In de 4e en 5e divisie heb je 12 teams, die een halve competitie afwerken in het na- en voorjaar. De belangrijkste aanpassing is dat je als team/ leeftijdscategorie je niveau meeneemt naar de volgende categorie, het zgn. “lichtingenprobleem”. Kort gezegd: in de traditionele p/d-regeling kon een jeugdteam op een hoog niveau uitkomen, maar doordat de lichting vóór hen lager speelde werden zij gedwongen op een (te) laag niveau te spelen in het seizoen erna. Ervan uitgaande dat een team grotendeels doorstroomt als geheel naar de volgende leeftijdscategorie, is het logisch dat zij hun speelniveau meenemen naar het volgende seizoen. Simpel voorbeeld; Buitenveldert O16 is in het najaar gepromoveerd naar de 4e divisie en draait bovenin mee. De O17 staat helaas op degraderen uit de 5e divisie. Dat zou betekenen dat de jongens van de O16 na de zomer als O17 één of misschien wel 2 divisies lager zouden spelen dan als O16. Dat is natuurlijk raar, dat je niet op je eigen, bewezen, niveau kunt spelen, maar het niveau “erft” van je voorgangers. Dat wordt dus veranderd.

  Maart roert zijn staart, bleek zaterdag 23 maart maar weer eens. Het was fris, met af en toe een (hagel)bui, dus deze keer geen korte mouwtjes voor mij. Vandaag begon de terugronde van deze voorjaarscompetitie in de 4e divisie A, maar niet per sé in de volgorde zoals de heenronde was afgewerkt. Werd 3 weken geleden, op 2 maart, in Alkmaar moeizaam met 1-3 gewonnen, nu kwam AFC’34 (al) op bezoek in Amsterdam. Dat heeft als voordeel dat alles nog vers in het geheugen ligt qua tactiek en zo, en je daarop kan trainen en aanpassen, maar de selectie van Buitenveldert O16-1 werd in aanloop naar zaterdag geplaagd door een rondwarend virus. De trainer was ziek en ook diverse spelers waren ziek of hadden in ernst variërende klachten. Misschien is het ook beter om niet allemaal uit dezelfde bidon(s) te drinken…De moeder van mijn zoon vindt het maar vreemd en niet heel verstandig dat dat gebeurt.

  Zoals gezegd, 3 weken geleden maakte AFC’34 het BTV heel erg lastig, hoe zou dat vandaag zijn? In het voorprogramma won de 15-1 met 4-2 van Helmond Sport. Die wedstrijd was op veld 1, maar omdat het 1e ook thuis speelde om 14.00, speelde de 16-1 op veld 2. BTV begon, met de wind schuin mee, voortvarend aan de wedstrijd. Als leer van de vorige keer werd AFC’34 bij doeltrappen hoog vastgezet, met man tegen man op het hele veld. AFC’34 wil, zoals dat tegenwoordig gaat, graag opbouwen vanaf de keeper, maar kwam er door die hoge druk amper uit. Meerdere keren veroverde BTV de bal rond of zelfs in de 16, maar even zo vaak deden ze er niks mee. De nummer 10 wilde niet zelf schieten, waar dat echt de beste optie was, de nummer 6 had een knappe actie maar draaide zichzelf vast en de rechtsbuiten kreeg de bal niet lekker mee. Uit een corner volgde er echter een hele dikke schotkans voor de spits. De bal viel bij de tweede paal, de linksbuiten maaide naast de bal, die viel voor de spits zowat in de 5 meter, maar die schoot ‘m over het hek zo de Boelelaan op.

  AFC’34 liet het korte opbouwen los en kwam er zo wat vaker uit. Dat resulteerde in een aantal corners die steeds genomen werden door de rechtsbenige nummer 6. Vooral zijn indraaiende ballen waren lastig; eentje zeilde zo door de 5 meter onaangeraakt voor het doel langs, een andere werd bij de tweede paal naast gekopt. Na een minuut of 20 kwam de linker centrale van BTV aan de bal. De linksback zette het op een lopen en kreeg de bal na een pass over een meter of 40 zo op een presenteerblaadje voor zijn voeten. Vanaf de achterlijn volgde een keurige voorzet die binnengetikt werd door de rechtsbuiten. Een doelpunt uit het boekje.

  AFC’34 kwam aanvallend tot weinig; een geblokt schotje vanaf de rand 16 en de aanvoerder, die door een fout van zijn collega, op de achterlijn op de keeper af kan, maar op het laatste moment met vereende krachten kon worden afgestopt. De rust was aanstaande, toen BTV een penalty kreeg. Een aanval over rechts resulteerde in een duel op de achterlijn, waarin de bal al dan niet ongelukkig tegen de hand kwam. De penalty werd soeverein benut door de weer goed spelende nummer 8. En in de ‘dying seconds’ speelde de linksback de spits aan. Die had al een aantal pittige duels uitgevochten, schudde nu de man in zijn rug stevig af, was los en alleen voor de keeper en schoof de bal in de verre hoek. Rust 3-0.

  Na de rust zette AFC’34 toch nog even aan. Zij hadden de wind nu een soort van mee. Een hard schot van in de 16 ging over en de spits nam een steekbal te ver mee naar buiten. En dat was het, BTV hield het achterin verder droog. Voorin lag er echter nog wel een schone taak. Voor de wedstrijd was nl. al bekend dat FC Volendam thuis met 6-1 gewonnen had van Waterwijk. BTV moest dus eigenlijk ook met 5 doelpunten verschil winnen (want, zie vorige verslag, stond in punten én doelsaldo gelijk met Volendam) en met een 3-0 stand bij rust was dat natuurlijk mogelijk. Er waren ook zeker nog wat kansjes, maar de rechtsbuiten was bij die paar mogelijkheden wat ongelukkig, het meest toen hij alleen voor de keeper tegen de neus van die keeper schoot…Ook werd er om onduidelijke redenen (als je de video bekijkt) een goal afgevlagd, maar uiteindelijk viel in ieder geval de 4-0 alsnog toen na een knappe aanval over rechts de nummer 8 de bal teruglegde vanaf de achterlijn, die door de spits snoeihard werd binnen geramd. Verder was de fut, misschien door het virus en ook de ramadan, er wel een beetje uit. Zo wisselen FC Volendam en sc Buitenveldert op 1 doelpunt stuivertje aan de kop van de ranglijst. Over twee weken gaat de competitie verder, eerst wacht volgende week, paaszaterdag, de kwartfinale van de beker, met daarin de Koninklijke HFC. Ik zie u allen in Haarlem!