15-04-2014 - Mandy de Boer en Kay-Lee de Sanders met Nederlands elftal in Portugal

Mandy de Boer en Kay-Lee de Sanders met Nederlands elftal in Portugal

Eind februari hebben Mandy de Boer en Kay-Lee de Sanders met het Nederlands meisjes elftal onder 16 een internationaal toernooi gespeeld in Portugal. Aan dit UEFA Woman’s under 16 Development Tournament deden naast Nederland ook Oostenrijk, Schotland en Noorwegen mee. Voor beide meiden, die uitkomen voor het meisjes talententeam van Buitenveldert (de C1M), was deze trip van zes dagen een enorme belevenis. De selectie had bij het verzamelen op Schiphol al veel bekijks vanwege het dragen van de officiële KNVB outfits en werd door menigeen aangesproken of op de foto gezet. De heenreis ging met een toestel van transavia naar Faro en vandaaruit volgde er nog een bus transfer van een uur richting het hotel. Deze luxe viersterren accommodatie lag direct aan zee, vlakbij het prachtige trainingscomplex.

Mandy de Boer (rugnummer 20) en Kay-Lee de Sanders (rugnummer 13) in de basis tegen Schotland

Op de eerste dag in Portugal werd er vooral getraind en was er verder tijd ingeruimd voor tactische besprekingen. De volgende dag was de eerste wedstrijd tegen Oostenrijk. De Oostenrijkers hebben een sterk team dat veel met elkaar traint en samen komt omdat de meiden bij elkaar op een internaat zitten. Kay-Lee en Mandy begonnen allebei op de bank. De laatste twintig minuten mocht Mandy, bij een 2-0 achterstand, als linksbuiten invallen. Oranje kon vlak voor tijd op 2-1 komen, waarbij Mandy de assist op het doelpunt voorbereidde. De volgende dag stond de interland tegen de Schotten op het programma. Omdat Nederland een selectie van tweeëntwintig speelsters had meegenomen en alle posities dubbel bezet waren, begonnen de elf wisselspeelsters van gisteren in de basis. Mandy speelde weer als linksbuiten en Kay-Lee stond centraal achterin opgesteld. Oranje startte goed en kwam al snel op voorsprong. Schotland speelde erg fysiek en hanteerde veelal de lange bal. Nederland, wat het voornamelijk van verzorgd voetbal moet hebben, kreeg hier na het goede begin steeds meer moeite mee en verloor de wedstrijd uiteindelijk met 2-1. Dit kwam mede doordat er in de 2e helft twee Nederlandse speelsters, na het maken van een overtreding, een gele kaart kregen en voor tien minuten van het veld moesten. Die tien minuten tijdstraf was een voor dit toernooi ingevoerde regel bij het krijgen van een gele kaart. Uit één van die twee overtredingen, gemaakt in het eigen strafschopgebied, mochten de Schotten ook nog een penalty nemen. Deze werd goed ingeschoten en leidde uiteindelijk de onterechte nederlaag voor Oranje in. De volgende dag bestond weer uit een training, waarin vooral veel standaardsituaties met elkaar werden doorgenomen. Op de laatste dag moest Nederland aantreden tegen het sterke Noorse team. Noorwegen is op vrouwenvoetbal gebied een bekend land waar ze qua ontwikkeling en niveau al een stuk verder zijn dan in Nederland. De meiden moesten dus aan de bak. Kay-Lee kon helaas niet meespelen vanwege een lichte blessure die ze eerder in het toernooi had opgelopen en Mandy begon op de bank. Net als in de eerste wedstrijd mocht Mandy de laatste twintig minuten invallen, maar nu op haar favoriete rechtsbuitenplaats. Het Nederlands elftal speelde uitstekend tegen de Noren en won zijn laatste poulewedstrijd verrassend, maar zeer verdiend met 1-0. Uiteindelijk eindigde Nederland, na twee nederlagen en één overwinning als derde in de groep. Volgens bondscoach Maria van Kortenhof hebben de meiden goed gepresteerd en had er, zeker gezien het verloop van de wedstrijd tegen de Schotten, meer ingezeten.

Voor Kay-Lee en Mandy was dit vriendschappelijke toernooi, met wedstrijden in echte stadions, een eerste kennismaking met de internationale voetbalwetten. Zij hebben er enorm van genoten en veel ervaring opgedaan. Het eerstvolgende toernooi wat voor Oranje meisjes onder 16 op het programma staat is de Nordic Cup, die begin juli in Zweden wordt gespeeld. Dit jaarlijks terugkerende evenement wordt afwisselend door één van de Scandinavische landen georganiseerd. De selectieactiviteiten hiervoor zullen begin juni in Zeist worden opgestart. Voor Mandy en Kay-Lee wacht dan weer een nieuwe uitdaging om zich ook voor dit toernooi in de definitieve selectie te spelen.