• kvv Quick Boys JO16-1 – sc Buitenveldert JO16-1
  • In het verslag van de thuiswedstrijd tegen Quick Boys (QB), zei ik al, voetbalmaf als ik ben, me te verheugen op de uitwedstrijd. Ik was nl. nog nooit in Katwijk geweest. Overigens heb ik het (hoofd)veld van QB wel vaak op de televisie gezien. Jarenlang was dat veld de thuisbasis voor de trainingen van het Nederlands Elftal in aanloop naar oefen- en kwalificatie-interlands, tegenwoordig is dat de KNVB-campus in Zeist. Zaterdag 18 mei was het dan zover, de uitwedstrijd tegen QB. Onder een stralende zon waren we om 13.00 uur in Katwijk aan Zee. Er ging net iemand weg, dus meteen een parkeerplek op het parkeerterrein van QB. Vervolgens met 2 dames (moeders van spelers) en van 1 van hen twee dochters even naar het strand gewandeld. Onder het genot van een ijsje liepen we terug en kwamen zo aan de achterkant van het complex binnen, ik liep zo het “stadion” in. Het in een duindal gelegen hoofdveld (gras) werd nog even gerold, want het eerste van QB speelde om 15.30 thuis tegen GVVV uit Veenendaal, de nummer 3 tegen de nummer 5 van de 2e divisie. Langs de lange kant stond de Dirk Kuyt-tribune te stralen in de zon. Aan de andere kant van die tribune, liep de JO16-1 van sc Buitenveldert zich warm op veld 2. Niet dat dat echt nodig was, met 26 graden, maar goed.

    De scheidsrechter constateerde vooraf dat het voor QB een potje om des keizers baard was, maar voor BTV nog heel belangrijk. Dat is natuurlijk terecht en normaliter was ook de uitslag van sc Telstar – FC Volendam van tevoren bekend geweest, maar die wedstrijd werd om mysterieuze reden verplaatst naar woensdag 22 mei. Even na half 3 floot de scheids voor aanvang. QB was in Amsterdam afgedroogd, het stond 5-0 toen ze nog 2 goals zo goed als cadeau kregen, en was niet van plan dat thuis ook te laten gebeuren. Het zette vanaf he begin een laag blok, liet de bal aan BTV en probeerde in de omschakeling met crossballen de snelle buitenspelers te bereiken. BTV had het lastig. De tegenstander was stug, fysiek sterk ook, het was warm en het kunstgras was ook stroperig. Het mistte met de geblesseerde rechtsbuiten ook 1 van de topscorers en zo aan het eind van het seizoen zal de vermoeidheid ook een rol spelen. Na wat wederzijdse schermutselingen was de eerste kans voor BTV; de rechtsbuiten werd weggestoken, achterhaalde de bal vrij schuin links van de keeper en schoot de bal hard voorlangs. QB vond regelmatig de buitenspelers, maar werd niet echt gevaarlijk. Dat gevaar kwam weer van BTV, dat de spits wegstak, die helemaal vrij voor de keeper kwam, maar van een meter of 5 buiten de 16 de bal naast schoot.

    Direct na de drinkpauze veroverde de linksback van BTV de bal op de rechtsback van QB, stormde op de keeper af, maar werd net op tijd van de bal af gegleden. Vanaf dat moment was het worstelen voor BTV. Het grossierde in foute passes en/ of QB zat er vaak tussen, wat op zich niet zo gek is als je met veel mensen op een helft staat. QB kwam tot een mogelijkheid via de rechtsbuiten, die van schuin rechts hard op de keeper schoot, die de bal in twee keer vast had. De rust was aanstaande toen de linksbuiten van BTV de bal opende op zijn collega aan de rechterkant. De bal viel over de verdediger heen, stuiterde en even voorbij de punt van de 5 meter nam de rechtsbuiten ‘m dropkick op de pantoffel. De bal sloeg als een granaat in het verre zijnet, schitterende goal, 0-1.

    In de rust wisselde BTV de rechtsback voor zijn van vakantie teruggekeerde, nog offensievere, ‘collega’. Het spel werd, aan beide zijde overigens, iets beter, iets verzorgder, al was dat niet in een bijster hoog tempo. De man van de assist voor rust had een knappe actie in huis, maar schoot te slap in. Dat gold ook voor een QB-speler die aan de andere kant in de 16 een slap rolletje produceerde. De spits van BTV lobte een mislukt tikkie terug net over. BTV was natuurlijk gebaat bij meer doelpunten, maar eerst en vooral was een overwinning nodig om de druk op Volendam te houden, maar met de magere 0-1 was die nog allerminst zeker, met de loerende Quick Boys. Die braken door op links en sleepten er een corner uit. De kopbal werd geblokt en de bal daarna overgeschoten. Vlak daarna werd de linksbuiten van QB ternauwernood afgestopt toen hij op de keeper afstormde, ten koste van een hoekschop die niks opleverde. Het antwoord van BTV was een schotje van de nr 7.

    De verlossing kwam van de BTV-speler met nr. 6. Hij pikte een afgeslagen voorzet van rechts op en schoot met links van de rand 16 laag in de linkerhoek van de keeper, precies naast de paal. Met de 0-2 waren de 3 punten zo goed als zeker. In de allerlaatste seconde kreeg de BTV-spits nog een kans toen de keeper de bal losliet, maar kreeg ‘m er niet in. De 0-2 betekende de 10e overwinning in de 4e divisie, met 2 gelijke spelen en een nederlaag zijn dat 32 punten. BTV nu even koploper, vanwege de verplaatste wedstrijd van Volendam. Dus eerst woensdag 22 mei met zijn allen naar Velsen voor Telstar tegen FC Volendam. Dan 1 juni het slotweekend van deze competitie, met sc Buitenveldert thuis tegen het allang en breed gedegradeerde Ijsselmeervogels en FC Volendam tegen Quick Boys. Ik zie u daar!