• Koninklijke HFC JO16-1 – sc Buitenveldert JO16-1
  • Koninklijke HFC JO16-1 – sc Buitenveldert JO16-1

    Na overwinningen bij FC Amsterdam (0-5), en thuis tegen Hoogland (2-0) en Always Forward (7-1) had de O16-1 de kwartfinales van het bekertoernooi bereikt. Daarin wachtte de Koninklijke HFC, in Haarlem, op het moment van spelen de nr. 3 uit de 5e divisie A. Verder zaten er nog 3 andere 5e divisionisten en 3 uit de 6e divisie bij de laatste 8. Het maakte de nummer 2, op 1 doelpunt, in de 4e divisie misschien wel tot de favoriet, of, in tennis- of toernooitermen, de nummer 1 geplaatst. Maar dat is op papier, het wordt op het veld uitgemaakt.

    En dus toog BTV JO16-1 op een druilerige paaszaterdag vroeg in de ochtend naar Haarlem. Het was er rustig, heel rustig, zeker voor zo’n grote vereniging, want in het Paasweekend wordt er niet veel gevoetbald, zeker geen competitie voor de jeugd. Wel vaak grote toernooien, maar duidelijk niet hier. Op een langzaam steeds doorweekter grasveld waren er wat JO8-teams van HFC onderling een balletje aan het trappen, verder niks. Verzameltijd was 9.00 uur, tot mijn verbazing kwamen er spelers iets of veel later aan, en nooit met enige haast…Ik zou hijgend de kleedkamer in rennen, maar blijkbaar werkt dat tegenwoordig anders.

    Buitenveldert was nog steeds niet van het vervelende virus af, want de spits kon echt niet spelen en een rechtsback was ook niet fit. Het was bekend dat Kon. HFC speelde in een 5-3-2 opstelling en de trainer van BTV besloot daar hetzelfde tegenover te zetten, ipv. het gebruikelijke 4-4-3. Ook startte hij met hoofdzakelijk spelers die normaliter minder speeltijd krijgen dan de redelijk vaste basis. Het (mot)regende nog steeds toen de met pet getooide scheidsrechter floot voor de aftrap.

    De beginfase was vrij tekenend; KHFC plooide terug en liet BTV begaan, als wilde het zeggen “bewijs het maar”. Dat betekende zeker niet dat ze alles maar lieten begaan. De achterhoede mocht rondspelen, maar op het moment dat de bal vooruit ging, zaten de Haarlemmers er bovenop. Ze probeerden vooral na het inspelen van de middenvelders of spitsen de bal te veroveren om via met name hun snelle rechtsbuiten de tegenaanval in te zetten, wat altijd gevaarlijk is tegen het met veel ruimte in de rug spelende BTV. Buitenveldert probeerde het zoals gezegd met 2 spitsen en twee heel hoog spelende vleugelverdedigers. En die stonden naar de zin van de trainer nog niet eens hoog genoeg…De opstelling was natuurlijk wat onwennig en voor diverse spelers om te starten ook, maar BTV speelde op zich niet onaardig. Toch was het voor de 2 spitsen lastig tegen een overmacht en sowieso speelde KHFC met het hart, ze gingen vol voor elke bal en elk duel. En de scheidsrechter was redelijk soepel wat betreft die felheid en floot niet veel voor overtredingen. Het eerst wapenfeit was voor BTV, een corner werd over gekopt door de linker centrale verdediger. Vlak daarna ging de snelle, linksbenige rechtsbuiten uit Haarlem er vandoor. Hij trok van buiten naar binnen en liet een hard schot los in de linkerhoek van de keeper, maar die dook ‘m schitterend uit de bovenhoek.

    Na een minuut of 20 kwam een Buitenveldert-aanval over de linkerkant in het strafschopgebied terecht, de bal werd verlegd naar rechts en de rechtsback knalde snoeihard raak. Buitenveldert vierde de goal, maar de scheidsrechter liep naar de grensrechter die zijn vlag in de lucht had. Na enig overleg werd de goal geannuleerd wegens buitenspel. Op de beelden is terug te zien dat hij vlagt op het moment dat Buitenveldert links in het strafschopgebied combineert, maar of het echt buitenspel is, is moeilijk te zien…De scheidsrechter beslist echter. Vlak daarna werd die snelle rechtsbuiten door het midden weggestoken. Hij kwam iets te ver links van de goal en zijn schot in de korte hoek werd ook nu gepakt door de keeper. Kort daarna dook de spits in een rommelige situatie op voor de keeper, schuin van de linkerpaal, en schoot naast, in het zijnet…Tot de rust kabbelde het spel wat door, Buitenveldert kon niet echt gevaarlijk worden en HFC dreigde dat wel steeds bij een tegenstoot, maar de ook rappe verdedigers van BTV losten het steeds op. Rust 0-0.

    Na de rust stonden er bij Buitenveldert 4 nieuwe spelers op het veld en werd er weer ‘gewoon’ 4-3-3 gespeeld. Het kwam het spel het eerste kwartier iets ten goede, zonder dat het echt iets opleverde. HFC bleef loeren, maar was ook niet echt gevaarlijk. Wel kreeg HFC een penalty nadat een pass door het midden ergens een hand raakte. Ook hier werd gevlagd en ook hier ging de scheidsrechter mee, geen penalty dus.

    Na een stief kwartiertje probeerde de ingevallen nummer 12 zich met een pirouette uit een lastige situatie te draaien. Dat mislukte en Haarlem pompte de bal meteen naar de spits. Daar werd de stuiterende bal weer geraakt, en die vloog met een boog richting achterlijn. De BTV-aanvoerder werd verrast door het effect van de bal en kreeg ook een klein zetje, waardoor hij de bal niet meer voor, maar achter zich had. De spits gaf voor, die viel in de voeten van de andere centrale verdediger, die de bal niet weg kreeg en die werd binnen geramd, 1-0 voor HFC.

    Het betekende dat BTV in de achtervolging moest. Maar veel zat al niet mee, en nu werd ook de tijd een tegenstander. En de echte tegenstander kreeg nog meer energie en geloof door deze voorsprong, ondersteund door het thuispubliek en de bank. Ze gingen, professioneel, een beetje tijdrekken en verweerden zich met man, macht, hand, tand, glijdend en strijdend. Buitenveldert probeerde het wel, had een paar gevaarlijke kopballen die net mis gingen, maar toen ook de laatste vrije trap niks opleverde was het klaar. Koninklijke HFC hield de ‘0’ tegen Buitenveldert, dat voor het eerst in 26 officiële wedstrijden niet tot scoren kwam. In de 25 eerdere wedstrijden werden liefst 125 doelpunten gemaakt, maar vandaag lukte het niet. HFC bereikt de halve finale en gaat met KFC (6e divisie) SCPB (6e) en Bloemendaal (5e) uitmaken wie de beker gaat winnen. Buitenveldert betreurt een gemiste kans op die beker, maar zal zich snel moeten herpakken, want volgende week wacht in Almere asc Waterwijk en de competitie is nog wel te winnen. Ik zie u daar!