•  

    

  Klachten? Laat het ons weten!
  Voetbal; de belangrijkste bijzaak van het leven. Het zijn de woorden van sportpresentator en oud-Oranje-perschef Kees Jansma. En hij heeft een punt. Want hoeveel mensen – jong en oud – beleven er niet elke week plezier aan het spel, in het veld, langs de lijn of vanaf de luie bank. 

  Toch kent het voetbal soms ook minder mooie kanten, denk aan geweld op het veld. Ook bij sc Buitenveldert krijgen spelers soms mot, wordt een scheidsrechter uitgejouwd of is er een coach of supporter die uit de bocht vliegt. 
  In de meeste gevallen lost zo’n incident zich vanzelf op, omdat omstanders ingrijpen of de scheidsrechter optreedt. Maar het komt helaas ook voor dat een situatie uit de hand loopt en betrokkenen een klacht willen indienen. 

  Interne klachten
  Ook onze eigen leden kunnen klachten hebben. Die kunnen gaan over ongewenst gedrag in strijd met onze Gedragscode. Zoals agressie en geweld, discriminatie, pesten, buitensluiten, (seksuele) intimidatie. In sommige situaties kan het prettig zijn eerst met een club-vertrouwenspersoon te praten.  

  Een klacht indienen
  Wil je een klacht indienen of een incident melden? Dat kan gemakkelijk via dit klachtenformulier. Een papieren variant is verkrijgbaar in de bestuurskamer. 

  En dan? Klachtenprocedure
  De Game Changers (vroeger Gedragscommissie) nemen jouw klacht in behandeling en starten een onderzoeksprocedure naar de gebeurtenis. We passen hoor en wederhoor toe, ‘horen’ eventuele getuigen/betrokkenen, beoordelen de situatie en doen een uitspraak over de klacht.
  We adviseren het (jeugd)bestuur zo nodig over sancties (gebaseerd op het Sanctiebeleid Verenigingen KNVB), variërend van een waarschuwing tot intrekking van de inschrijving. Tot slot brengen we het bestuur, betrokken partijen, trainers en teamleiders op de hoogte van de uitkomsten van het onderzoek.  

  De Game Changers: Voorkomen beter dan genezen
  Sinds 2018 spannen de Game Changers zich – samen met onze trainers, coaches en vrijwilligers – éxtra in voor een positief sportklimaat. Want wij geloven dat we het aantal incidenten tot een minimum kunnen beperken in een omgeving waarin iedereen op een prettige manier met elkaar omgaat, elkaar accepteert, zich betrokken voelt en zich houdt aan (spel)regels en afspraken, zoals beschreven in onze Gedragscode.  

  Onze aanpak
  Die cultuur en goede sfeer bereiken we door bestuursleden, trainers/coaches, ouders én spelers steeds opnieuw bewust te maken van het belang van een positief sportklimaat en van hun eigen rol en verantwoordelijkheden hierin. En door ze praktische tools en handvatten te bieden om – met kleine en grotere stappen – te kunnen bijdragen aan deze ambities.

  Wat je (positieve) aandacht geeft, groeit!

  De Game Changers: wie zijn wij?

 • Dayenne L'abée, sinds 2012 actief bij sc Buitenveldert. Als coördinator Jonge Sterren begonnen, even een uitstapje naar F-coördinator (mijn zoon achterna), maar nu weer coördinator van onze allerjongste en allerleukste leden. Ik zet mij graag in om jonge kinderen in een veilige sportieve omgeving te laten kennismaken met de voetbal en de voetbalclub en hen het plezier te laten ervaren dat ik zelf ook altijd heb gehad in mijn eigen jeugd. Daarnaast ben ik ook supporter van mijn zoon die inmiddels in de O12-2 speelt. Door zelf ook langs de lijn te staan ervaar ik hoe lastig het soms is voor ouders om positief te coachen en het spel aan de kinderen te laten. Uit eigen ervaring en door mijn werk weet ik dat dat van groot belang is voor een (langere) sportieve loopbaan dat wij als ouders ons best doen voor een positief sportklimaat voor alle kinderen. 

 • Sarah van Wieringen, sinds 2012 actief bij de club moeder van Julius (13) en Roemer (11) I beiden begonnen als Jonge Ster bij de club I lid Game Changers, sinds 2012. 
  ‘Meer positieve geluiden langs de lijn, in het veld en de kantine. En een open sfeer, waarin we elkaar zonder aarzeling kunnen aanspreken op gedrag. Dat is waar ik me graag voor inzet. Waarom? Zo veel onderzoeken wijzen uit dat een kind nooit opknapt van negatieve ouders, trainers of coaches, hoe goed hun commentaren ook bedoeld zijn. Sterker, het kan een kind uit zijn spel halen en zijn zelfvertrouwen schaden. Terwijl voetbal juist leuk, ontspannend en leerzaam moet zijn.’

 • Sebastian Reyn
  Sebastian Reyn/vader van Sen (JO17-2), lid sinds de Jonge Sterren: “Mijn zoon Sen is al sinds de Jonge Sterren lid van SC Buitenveldert. Hij heeft fantastische seizoenen meegemaakt, met veel sportbeleving en gezelligheid. Als vader en voetballiefhebber wil ik mij graag inspannen voor een positief sportklimaat voor iedereen. Bovendien vind ik de maatschappelijke bijdrage die de voetbalsport kan leveren erg belangrijk. Bij SC Buitenveldert gaat het om meer dan alleen voetbal. Daarom doe ik graag mee met de Game Changers.”

 • Michiel Drabbe
  Sporten moet toch vooral leuk zijn, voor iedereen die daaraan deelneemt. En daar kunnen we samen voor zorgen! Natuurlijk mogen we fanatiek zijn maar het belangrijkste is toch dat iedereen op dat veld plezier heeft, ook als het even niet gaat zoals hij/zij bedoeld had. Daar wil ik graag bij helpen omdat ik zie dat positief denken en dat ook naar de ander(en) uitstralen een super effect kan hebben op de beleving en de ontwikkeling van iedere persoon en dat van de groep. En een vereniging kan weinig zonder vrijwilligers…

 • Wil je meer weten of wil je je aansluiten bij de Game Changers? Mail dan naar gamechangers@buitenveldert.com

  Plezier, Veilige omgeving, Sportief, Respect, Continu leren
  Dit zijn onze club-kernwaarden. Eerlijk uitgevraagd in een enquête onder onze leden, ouders en bestuur. Dit vinden we belangrijk als we het hek van ons sportpark binnenlopen voor een training of wedstrijd, maar ook als we op bezoek zijn bij de tegenpartij.