• asc Waterwijk JO16-1 – sc Buitenveldert JO16-1
 • Twee weken geleden informeerde ik u over de nieuwe “jeugdvoetbalpyramide”. Anders terug te lezen in het verslag over de wedstrijd tegen AFC’34. Op het landelijke niveau komen er in plaats van 1 tweede divisie volgend seizoen 2 poules en van de derde divisie komen er 4 poules ipv de huidige 1. Dat betekent dat er volgend seizoen meer plekken zijn in de eerste 3 divisies. Nu heb je 3 keer 8 is 24 ploegen in de eerste 3 divisies, dat zijn er in het seizoen 2024-2025 liefst 56 (7 maal 8). Om die plekken te vullen heeft de KNVB de promotie-degradatie regels verruimd. En dat levert voor de kampioenen in de twee 4e divisies van het voorjaar 2024 een interessante bonus op; die promoveren nl. naar de nieuw te vormen tweede divisie. Om het verhaal compleet te maken;

  O16 Divisie 4A en 4B, voorjaar
  De nummers 1 plaatsen zich voor Divisie 2 O17 van het najaar van seizoen 2024’25.
  De nummers 2 t/m 6 plaatsen zich voor Divisie 3 O17 van het najaar van seizoen 2024/’25.
  De nummers 7 en 8 plaatsen zich voor Divisie 4 O17 van het najaar van seizoen 2024/’25.

  Om het in perspectief te plaatsen; in de huidige 3e divisie plaatsen de nummers 1 t/m 6 zich voor Divisie 2 O17 van het najaar van seizoen 2024/’25. En in de huidige 5e divisies plaatsen de nummers 1 t/m 4 zich voor Divisie 3 O17 van het najaar van seizoen 2024/’25. Dus in divisie 3 speel je om bij de eerste 6 te komen en in divisie 5 om bij de eerste 4 te komen. En natuurlijk, de nummer 1 is kampioen, krijgt een schaal en bouwt een feestje, maar ziet dus ook een nummer 4 of zelfs een nummer 6 mee promoveren.

  Maar in de 4e divisie is aan het kampioenschap dus nog een “prijs” verbonden! En Buitenveldert JO16-1 is daarvoor nog steeds in de race. Na het vergooien van de kansen in de beker vorige week tegen KHFC in Haarlem, was vandaag de eerste in een serie van 6 wedstrijden naar het einde van de competitie. Zoals bekend, staat BTV daar in punten gelijk met FC Volendam met 1 doelpuntje minder in het doelsaldo en dus 2e op de ranglijst. Van de 8 wedstrijden tot nu toe werden er 7 gewonnen, alleen van het andere Oranje werd, uit, verloren. Vandaag wachtte in Almere asc Waterwijk. Het was de eerste warme zaterdag van het jaar, de zon scheen niet echt uitbundig, want wat verstopt achter sluierbewolking, maar was wel heerlijk te voelen. Ik waarschuwde mijn zoon vooraf goed te drinken, want de aftrap was om 12.30 u. en ik vermoedde dat die eerste echte warmte wel eens ‘hard’ aan zou kunnen komen. Ook dacht ik aan de jongens die zich aan de ramadan houden, voor hen zou het wel eens extra zwaar kunnen worden.

  Waterwijk is ondertussen afgezakt naar de 7e plaats (van de 8) en had in Amsterdam-Buitenveldert met 4-0 verloren. Het begon dus voorzichtig, zoals eigenlijk bijna elke ploeg tegen Buitenveldert. Dat begon weer in de vertrouwde basisopstelling en -formatie en speelde rap wat schotjes en kansjes bij elkaar, waaronder 1 hele grote. Waterwijk speelde weer met die razendsnelle rechtsbuiten. Ik vind het in de basis een goede speler, maar qua karakter heeft hij nog wat winnen. Bij zijn eerste actie gleed hij uit, maar wilde een vrije trap. Die kreeg hij, terecht, niet en toen was het voor hem eigenlijk al klaar. Vanaf dat moment liep hij boos en verongelijkt rond en was eigenlijk niet meer in de wedstrijd…Zonde.
  Na een minuut of 20 speelde Waterwijk terug op de keeper, maar de lange spits van BTV zat er net tussen en tikte hem tegen de uit zijn doel gekomen keeper. De bal rolde voor de voeten van de nummer 8 en die lobde de bal ‘in ene’ van een meter of 25 in het lege doel. Schitterende goal, 0-1 BTV. Die goal was blijkbaar het teken voor Waterwijk om meer te gaan doen, want ineens drongen ze aan. De spits werd diep gestuurd, kwam rechts van de keeper uit en schoot met zijn minder favoriete linkerbeen voorlangs. Even later kopte hij een voorzet te slap in.

  BTV stak in reactie zijn spits weg, maar hij kwam te schuin voor de goal en te dicht op de keeper. Daarna stuurde het zijn rechtsbuiten alleen op de keeper af, maar die lobde van de rand 16 naast. De rust naderde toen Waterwijk een middenvelder op links diep stuurde. Die was weg en kwam schuin rechts op de keeper af en schoot op de keeper. De corner werd afgeslagen, maar viel in het drukke strafschopgebied voor de voeten van een Almeerder die een hard schot loste. De BTV-keeper redde adequaat met de voet en in de chaotische situatie daarna slaagde BTV er na 3 pogingen in met vereende krachten de bal weg te krijgen. Rust 0-1.

  In de rust constateerden de beste stuurlui dat er nog wel een goal bij zou moeten, omdat dit Waterwijk zeker in staat leek een goal te maken. Die boodschap was in de kleedkamer blijkbaar ook overgebracht, want Buitenveldert ging op jacht naar meer. Een geweldige tiki-taka aanval leverde een vrij schot op voor de spits op de 5 meter, maar die schoot naast! Diezelfde spits veroverde de bal op de laatste verdediger, ging alleen op de keeper af maar die redde. En een prachtige wisselpass bracht de linksback op de achterlijn van Waterwijk, zijn voorzet werd bij de tweede paal ingeschoten, maar de keeper pakte hem schitterend.

  Ondertussen drukten de warmte en de scheidsrechter hun stempel steeds meer op de wedstrijd. De warmte spreekt voor zich en de scheidsrechter vond het niet echt nodig te fluiten voor overtredingen. In eerste instantie was dat vooral tot ergernis van de spelers én vooral de technische staf van Buitenveldert, die zich verbaal niet onbetuigd lieten over het af en toe echt wel te fysieke spel van Waterwijk. Later in de 2e helft begon ook de thuisploeg zich aan hem te ergeren, maar de goede man was er niet vatbaar voor. De BTV-rechtsbuiten was in de tweede helft linksbuiten en ging uit frustratie hard door op zijn rechtsback en kreeg geel. Niet veel later reageerde hij zich op een veel betere manier af. Diepgestuurd sprintte hij zijn tegenstander er uit, de 16 in en ramde de bal in de verre kruising, 0-2. Richting het einde lag het spel veelvuldig stil door blessures, krampgevallen en wissels. Waterwijk boog het hoofd en na het laatste fluitsignaal zakten veel spelers totaal kapot op de grond. Maar de 3 punten waren binnen. Volgende week speelt de JO16-1 in Leeuwarden tegen sc Cambuur. Komt allen!